HISTORIEN BAKOM STIFTELSEN
Vem var Elsa & Gunnar Broms?
Elsa
Elsa, som föddes 1928, var ett mycket efterlängtat barn till Natalia och Emil. Mamman var polioskadad och handikappad hela livet. Under kriget var Emil
till sjöss. Han blev torpederad utanför USA, räddades men kom hem först efter kriget.
De bodde då på Storgatan 131, omodernt , 2 våningen
utan hiss och "utedass". Familjen fick flytta ner på 1a våningen i början av 60talet och det var kanske lite bättre standard där.
Efter realexamen i Ängelholm och senare handels i Helsingborg började Elsa på Skandinaviska Enskilda Banken i Ängelholm där hon jobbade tills hon var 62 år. Hon skötte hela tiden sina föräldrar och hade ett tufft liv men klagade aldrig.
Det blev en lycka när hon skaffade sig bil och kunde göra utflykter med mor och far. Rönnekyrkan som hon tillhörde från sin barndom betydde mycket för henne. Hon var kyrkan trogen hela livet.
Elsa hade många vänner även utanför kyrkan. Genom banken lärde hon känna många Ängelholmare. Och hon blev väldigt snabbt vän med de flesta. Hon hade många tanter som hon umgicks med . Kafferep var något som Elsa gillade. Och hon var en mästare på att baka.
Gunnar
Gunnar föddes 1930 och var tvilling. Han växte upp i Målilla. Gunnar hade en tuff barndom. Mamman tog sitt liv när de 4 barnen var små.
Pappan och nya frun drev en färghandel i Målilla. Gunnar fick tidigt hjälpa till med allt, och hans hjälpsamhet är det som alla mest kommer ihåg honom för. Han började tidigt jobba för SJ och där var han anställd tills pensionen vid 65 års ålder.
Gunnar och Elsa träffades i Ängelholm, där Gunnar var på SJ-skolan. De gifte sig 1969 och bodde först på Storgatan 131. I början på 1970 talet fick de möjlighet att köpa ett radhus på Lupingatan. De hade köpt ett litet torp i Fogdarp strax efter de gift sig och där tillbringade
man helger och semestrar. Jag har hittat ett kort från torpet så man hade det kvar in på 2010 talet.